Çok iyi bir toplu mail kampanyası hazırladığınızı düşünün. Bu kampanya, gönderim yapılacak tüm kişilerin isimlerine özel hazırlanmış, içerisinde kişilere özel teklifler olan, üzerinde büyük emek harcanmış kusursuz bir mail olmuş olsun.
Şimdi de bu mailin kullanıcıların spam klasörüne düştüğünü hayal edin. İyi bir e-pazarlama kampanyası hazırlamak zordur. Zoru başarıp spam filtrelerine takılmak, toplu mail gönderimi yaparken düşebileceğiniz tuzaklardan birisidir. Ama korkmayın, spam’a düşmeden toplu mail gönderimi yapmanın yolları var. Bu yazıdaki adımları izleyerek, toplu mail gönderme programı kullanırken karşılaştığınız mail spam sorununuzu aşabilirsiniz.
SPAM Nedir?
Spam mail, alıcılar tarafından “istenmeyen mail” kategorisine alınmış maildir. Spam maillerin çoğu doğrulanmamış ve şüpheli göndericilerden gelir, fakat bazı internet servis sağlayıcıları ve mail servisi sağlayıcıları, güvenilir kaynaklardan gelen temiz içerikleri de spam mail klasörüne yönlendirebilir.
Bunun nedenlerinden birisi, gönderdiğiniz maillerin, alıcılar tarafından spam olarak işaretlenmesidir. Gönderdiğiniz mailleri spam klasörüne yönlendiren kişi sayısı arttıkça, gelecekteki maillerinizin spam mail kutusuna düşme olasılığı da o kadar artar.
Spam Kutusuna Düşmeden Toplu Mail Göndermek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Toplu mail gönderimlerinde spam’e düşmemek için yapabileceğiniz başlıca şeyleri listeledik:
Mail İçeriğinizi Optimize Edin
E-mail pazarlama gönderimi yaparken ilk düşünmeniz gereken şey, e-postanızın içeriği olmalıdır. İçerisinde güvenilmeyen sitelere giden linkler içeren mailler, internet servis sağlayıcıları tarafından otomatik olarak skorunuzu düşürür.
E-Mail pazarlama içeriğinizi optimize etmek için şunları gözden geçirin
- Gönderici adınız anlaşılır olsun,
- Yanıltıcı konu başlıklarından kaçının,
- Ek dosya göndermekten mümkün olduğunca kaçının,
- Çok fazla görsel kullanmayın. Kullandığınız görsellerin boyutlarını küçülterek kullanın,
- HTML içeriğiniz temiz olsun. HTML’iniz içerisinde bozuk ya da eksik kısımları ve etikletleri düzenleyin,
- Email almak istemeyen kullanıcıların işini zorlaştırmayın. Tek tuşla mail aboneliğinden çıkma imkanı tanıyın,
- Mail başlığını tamamen büyük harflerle yazmayın,
- İçeriğinizde sadece önemli yerleri kalınlaştırın(koyulaştırın),
- Ulaşılabilir olun. Mail içeriğinizde açık adresinizi, iletişim bilgilerinizi verin,
- Yazım yanlışı yapmaktan kaçının. Dil bilgisi kurallarına uyun,
- Mail içeriğinizi fazla şekillendirmeyin. Metinlerde çok fazla farklı renk, font, boyut kullanmayın,
Toplu E-postalarınızı Spam Testine Sokun
E-posta pazarlama içeriğinizi optimize ettikten sonra, göndereceğiniz e-postaları spam testine sokarak spam skorunuzu görebilirsiniz. Spam testlerinde içeriğiniz, SPF ve DKIM konfigürasyonlarınız analiz edilir. Bu sayede, mail içeriğinizin geçerli bir spam skoru olup olmadığı ortaya çıkar.
SPF ve DKIM hakkında ayrıntılı bilgi yazının devamında bulabilirsiniz.
Spam Kapanlarından Kaçın
Spam kapanları, internet servis sağlayıcıların, spam maillere karşı aldığı önlemlerden birisidir. Spam kapanları, gelen toplu maillerin hangi domain ve adreslerden geldiğini tespit etmek için eski ve geçersiz mail adresleri kullanırlar. Spam kapanlarından kaçmak için yapmanız gereken şey, e-mail pazarlama kişi listenizi temiz ve güncel tutmak olacaktır.
Domain’inizin SPF ve DKIM Ayarlarını Kontrol Edin
İnternet servis sağlayıcıların, emaillerinizin güvenli olduklarını anlamaları için, server ve domaininizin güvenilirliğini kanıtlamalısınız.
SPF, hangi göndericilerin hangi alan adını kullanarak mail gönderebileceğinin doğrulanmasını sağlar. İnternet servis sağlayıcıları, SPF’leri otomatik olarak kontrol ettikleri için, toplu mail spam skoru konusunda SPF, büyük önem taşır.
DKIM, domain’inizin güvenilirliğini belirleyen bir email kimlik doğrulama sistemidir. DKIM, gönderilen mail’lerin gerçekten ilgili adreten gelip gelmediğinin doğrulanmasını sağlar. Doğru ayarlanmamış DKIM, mail alıcıları tarafından şüpheli olarak algılanmanızı sağlayacaktır.
Yanıtlama Adresinizi Belirleyin
Toplu maillerin spam’e düşmemesi konusunda büyük bir etkisi olmasa da, yanıtlama adresi özelliği, maillerinizin daha güvenli görünmesini sağlar. Yanıtlama adresi bulunan maillerin, internet servis sağlayıcılar tarafından daha güvenli olarak kategorize edilme şansı artar.
Yanıtlama adresi, mail gönderdiğiniz adres değil, aynı alan adı üzerinden alınmış başka bir mail adresidir. Toplu mail gönderiminde yanıtlama adresi özelliğini kullanmak için, profesyonel bir toplu mail hizmetine başvurmalısınız.
20 yılı aşkın tecrübemiz ve uzman destek kadromuzla yanınızdayız